Kun je ondernemen leren?

50% van alle startende ondernemers stopt binnen vijf jaar. Van de starters die in 2011 voor zich zelf zijn begonnen, haakte 30% na het eerste jaar al weer af, na 5 jaar is zo’n 50% gestopt (bron: KVK, EIM).

Behoorlijke cijfers.

In het begin zijn het niet goed uit de startblokken komen en persoonlijke omstandigheden een belangrijke reden, na een aantal jaar gaan te weinig klanten een belangrijke rol spelen om te stoppen met het bedrijf.

Veelal is een gebrek aan kennis de reden om te stoppen met het bedrijf.

Het goed uit de startblokken komen is namelijk nog niet zo gemakkelijk. Zo zijn er velen die bij de start denken dat je ondernemer bent als je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel (KVK) je een flitsende website hebt en visitekaartjes. Zo, we zijn ondernemer…, laat die klanten maar komen…

Helaas werkt het niet zo… formeel gezien wel: je bent toch ingeschreven als ondernemer? Maar ondernemen is meer dan ingeschreven staan.

Want dan begint het pas! Wat doet een ondernemer eigenlijk op een dag? Hoe ga jij je dag invullen? Hoe ga je aan klanten komen, hoe je de boekhouding doen, welke acties ga je ondernemen om aan klanten te komen.

Al doende leren we en fouten maken is gewoon leergeld wat je op dat moment betaald. Toch? En zo modderen velen verder.

Het risico is dat je uiteindelijk het overzicht verliest en wordt opgeslokt door van alles wat er op je afkomt en waar je op moeten reageren.

Maar waarschijnlijk lag je doel ergens anders toen je startte; (ruim) voldoende geld te verdienen om goed te kunnen leven van datgene wat je graag doet, je kinderen een goede start te kunnen geven, te sparen en alles te betalen.

Uiteraard ben je goed in je vak. Maar dat je goed kunt klussen betekent niet dat je automatisch weet waar je kansen liggen…

Tijdens een gedegen vakopleiding leer je helaas vaak niet hoe je je in de markt moet zetten, over hoe je aan klanten komt.

Ik vind dat echt zonde! Zoveel goede vakmensen op deze wereld, maar als we niet weten hoe we aan klanten komen, hoe kunnen we dan anderen helpen met onze expertise?

Maar dat betekent niet dat je het niet kunt leren! Ondernemerschap kun je namelijk wel leren! Door te doen uiteraard, maar ook hier kun je basiskennis over opdoen.

Leren waar jouw markt zit, waar klanten op zitten te wachten, hoe je aantrekkelijke producten en diensten maakt waar klanten graag ja op zeggen.

Ja, het is te leren! Ook ik heb het moeten leren. En ik kan je vertellen; het is mijn beste investering ever. Ook als je al een aantal jaren ondernemer bent kun je op dit vlak nog blijven leren.

Ik geef je binnenkort de mogelijkheid om hiervoor weer naar school te gaan, met veel praktische informatie, welke direct toepasbaar is voor jouw business. Geen hoofdbrekens, geen 4-jarige opleidingen, maar gewoon 4 weken waarbij we kennis ter plekke toepassen om goed uit de start blokken te komen of om meer klanten te krijgen.

Een opmerkelijke conclusie die uit een onderzoek getrokken werd is trouwens dat ondernemers die in het onderzoek aangegeven hebben een tekort aan eigen kennis en ervaring te hebben een grotere kans hebben op overleving…

Huh?

De gegeven verklaring voor deze opmerkelijke conclusie is dat ondernemers die hun tekort aan kennis en ervaring op tijd hebben erkend, de kans namen zich bij te scholen en daardoor een grotere kans op overleving hadden gecreëerd.

Slimme ondernemers investeren in zichzelf…

 

2 Comments on “Kun je ondernemen leren?”

  1. Hi Jikkie,

    Erg zonde om te lezen dat veel ondernemers na zo veel jaar investeren toch besluiten te stoppen. Ik ben benieuwd of het betekent dat deze personen dan ondernemer-“af” zijn, of dat ze wellicht een nieuw bedrijf starten (dus nog wel ondernemer zijn, echter binnen een ander bedrijf). Wat denk jij? Ik onderneem nu zelf sinds 2005, en ik ben in 2008 ook “uitgestapt” uit een bedrijf om vervolgens een nieuw bedrijf op te starten met de ervaringen van het vallen en opstaan van het eerdere bedrijf.

    Gert-Jan

    1. Hallo Gert-Jan,

      Ik vind het ook oprecht zonde, aangezien het volgens mij niet zo hoeft. Er is een percentage tussen die het daarna het opnieuw probeert, maar dat zal niet de meerderheid zijn.

      Succes met je business!

      Groet,

      Jikkie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *