3 tips hoe je wél aan tafel komt bij je klanten

Hoe je aan klanten komtVeel zelfstandig ondernemers vinden het nog behoorlijk lastig om in contact te komen met hun doelgroep. Vragen die ze zich vaak stellen zijn: hoe kom ik aan klanten; hoe vind ik mijn doelgroep; hoe vindt mijn doelgroep mij?

 

En als je ze gevonden hebt: hoe kom je er bij aan tafel? Over dit onderwerp kreeg ik de volgende vraag:

 

Dag Jikkie,

Ik heb even getwijfeld om te reageren, maar vooruit! Ik zal niet de enige zijn die worstelt met de huidige interim markt. Ik word vaak als te zwaar ervaren en afgewezen voor -in mijn optiek- interessante projecten. Natuurlijk reageer ik ook wel op functies die wat lichter zijn; er moet immers toch brood op de plank komen.
Ik bemerk tevens dat mijn huidige relaties niet de juiste projecten kunnen aanbieden en dat ik niet de juiste personen op directieniveau ken om direct aan te schuiven (dus zonder intermediair).

Met vriendelijke groet,

Hans

 

Als ondernemer ben je vaak goed in je vak, maar hoe je vervolgens aan klanten komt en jezelf in de markt zet is niet iets wat we op school leren, terwijl het prima te leren valt! Velen spelen we het spel, zonder de spelregels te kennen.

 

Of heb je het gevoel dat je jezelf moet ‘promoten’ en ben je liever vakinhoudelijk bezig dan met ‘acquisitie’ en ‘marketing’. En laten we het liever over aan een intermediair, want die hebben ten slotte de contacten… Of kom je zelf niet aan tafel bij de directeuren en zie je jezelf noodgedwongen in te moeten schrijven bij intermediairs.

 

Maar hierdoor ben jij wel ontzettend afhankelijk van die intermediairs, die jou waarschijnlijk lang niet allemaal goed kennen als ze je überhaupt kennen.

 

Het feit dat zij de contacten hebben betekend dus nog niet automatisch dat ze jou gaan ‘promoten’. Oké, hoe los je dit op?

 

Ik zal je 3 tips te geven om weer meer in je kracht te komen:

 

1. Richt je op één doelgroep! Op dit moment heb je eigenlijk 2 verschillende doelgroepen: de intermediairs als wel de directeuren zelf (maar die je nog niet goed kunt bereiken). Iets wat het niet gemakkelijker op maakt. Richt je op de doelgroep daar waar het geld zit en waar je direct invloed op uit kunt oefenen: de directeuren en leidinggevenden.

 

2. Zorg dat je in de ogen van de directeuren wordt gezien als expert. Wie ben je, waar ben jij expert in, en welke resultaten heb jij te bieden voor jouw klanten als wel intermediairs? Over hoe je dat doet, lees je hier: . Je wilt bekend worden om de kennis die je in huis hebt en niet om de 2 handen die je hebt, waardoor je vooral als ‘handjes’ wordt gezien.

 

3. Zoek uit waar je doelgroep zich bevindt (LinkedIn groepen, congressen, verenigingen etc.) en ga met je doelgroep in gesprek. Niet om jezelf te verkopen, maar om te laten zien wat je in huis hebt. Doe mee aan discussies op LinkedIn, en mocht je al een connectie hebben stuur ze dan bijvoorbeeld een keer een artikel wat interessant voor hen is. Een artikel wat je zelf hebt geschreven of wat je ergens tegen bent gekomen. Spreek deze mensen aan (ja, het zijn ook mensen!) op bijeenkomsten. Geef een workshop waarbij je de doelgroep uitnodigt of nodig ze uit voor een gratis gesprek om hun situatie te bespreken waar ze tegen aan lopen.

 

Kortom, leer jezelf (meer) neer te zetten als dé expert op jouw vakgebied.

Wat zou jij Hans aanraden? Zet jouw tip hieronder bij de comments!

 

Wil jij jouw vraag beantwoord zien, stel hem hier

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *